Kazys Škirpa
- Reklama -

Poniai Kuklianski galėtų būti sektinu pavyzdžiu Kauno žydų Bendruomenės pirmininkas, kuris neleidžia sau išpuolių prieš Lietuvos didvyrius, nes neturi negeranoriško tikslo ir vėl (jau kelintą kartą!) įtempti lietuvių ir žydų santykius. Abi pusės turi užtektinai faktų abipusiems kaltinimams. Bet ar verta kartotis? Nė viena pusė nenusileis. Ir santykiai ir toliau bus įtempti. Ar tai reikalinga? Mes, lietuviai, elgiamės pozityviau, santūriau, niekad pirmi nepradedam kaltinti žydų už Kaniūkus, Dušanskį ir pan. Visuomet pradeda jų atstovai.

Šį kartą p. Kuklianski nepasitenkinimą sukėlė iškili tautos asmenybė 1941 m. Birželio sukilimo organizatorius pulkininkas Kazys Škirpa. Jo atminimo lenta sukurta Nacionalinio susivienijimo iniciatyva. P. Kuklianski požiūris į pulkininką iš anksto užprogramuotas, neigiamas. Kai vadovaujamasi pykčiu, jokie įrodymai neturi reikšmės. O be reikalo. Kazys Škirpa siekė atkurti Lietuvos valstybę. Joje žydai nebūtų skriaudžiami. Ir nemotyvuoti kaltinimai prieš jį tik kelia jo autoritetą, norą labiau ginti jo atminimą.

Naciai į jį žiūrėjo įtartinai, neleido jam prasidėjus didvyriškam sukilimui prieš sovietų okupacinę kariuomenę atvykti į Lietuvą iš Berlyno ir vadovauti sukilimui. Ne vienoje sovietų okupuotoje 1939-1940 m. šalyje nebuvo sukilimo prieš sovietus prasidėjus nacių – sovietų karui 1941 m. birželio 22 d., tik Lietuvoje. Tai sukėlė sovietų užsienio reikalų ministro V. Molotovo isteriškus prakeiksmus.

Sukilimas apėmė visą Lietuvą. Jis vyko 1941 m. birželio 22-28 d.Žuvo apytikriai 2000 sukilėlių. Panašiai tiek kiek Nepriklausomybės kare 1919-1920 m.

Šiais metais sukilimas jau buvo šiek tiek paminėtas. Buvo vėliavos pakėlimas. Atvyko į Lukiškių aikštė baikeriai, jaunieji šauliai. Dar vis nenorima priminti, kad, kai Lietuvos kariai 1919 m. sausio 1 d. iškėlė virš Gedimino kalno tautinę vėliava, jiems vadovavo Kazys Škirpa.

2021 m. birželio 23 d. minint tautos Birželio sukilimo aštuoniasdešimtmetį tik mes, kazlųrūdiečiai, atidengėm atminimo lentą vietos sukilėliams ant Kazlų Rūdos geležinkelio stoties sienos. O tokių atminimo lentų turi būti dešimtys.

1941 m. tremtinys
Kazlų Rūdos Garbės pilietis
Algimantas Lelešius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!