Laidos stop kadras
- Reklama -

2024 m. rugsėjo 20 d. Europos Parlamento narys Waldemar Tomaszewski kreipėsi į Policijos departamentą ir Generalinę prokuratūrą dėl Algio Ramanausko neteisėtų veiksmų, kurie galimai pažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktus, susijusius su smurto ir neapykantos kurstymu.

2024 m. rugsėjo 13 d., „YouTube” platformoje, „Ramanauskas” paskyroje, buvo paskelbtas vaizdo įrašas pavadinimu „Ramanauskas 20240913 VYTAUTAS SINICA vieša versija” (nuoroda: https://www.youtube.com/watch?v=qrru9p5oKzk). Nuo maždaug 26 minutės vaizdo įraše Algis Ramanauskas viešai ragina vaikų akivaizdoje šaudyti tėvus, kurie žiūri filmus ir/ar klausosi muzikos rusų kalba.

Europos Parlamento nario Waldemaro Tomaszewskio manymu, tokie pasisakymai skatina smurtą ir neapykantą tautiniu pagrindu, t.y. prieš rusų tautinę mažumą ir pažeidžia Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnį („Neapykantos kurstymas”) bei kitus galiojančius įstatymus. Viešas raginimas ar samprotavimai vykdyti smurtą prieš asmenis dėl jų kalbos ar kultūrinių pasirinkimų yra pavojingas ir kelia grėsmę visuomenės saugumui bei darnai.

Pažymėtina, kad 2023 m. pradžioje prieš Savivaldos rinkimus iš panašių veikėjų rato buvo skleidžiama tokia pati retorika ir apie lenkų tautybės LLRA-KŠS kandidatą į merus Vilniaus mieste.

W. Tomaszewski prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Algio Ramanausko veiksmų ir taikyti jam baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą bei viešą raginimą vykdyti smurtą.

Europos Parlamento narys taip pat kreipėsi į LR Prezidentą, Seimo pirmininkę ir Europos Parlamento Pirmininkę ragindamas imtis aktyvių veiksmų ir pasmerkti Lietuvos visuomenei žinomo veikėjo viešai paskleistą tautinės nesantaikos kurstymą, neapykantos skleidimą, grasinimą susidoroti bei neramumų visuomenėje skatinimą. Taip pat aukščiausių valstybės ir ES vadovų prašoma paraginti dirbtinai nekurstyti tautinių įtampų, kadangi tai yra labai pavojingos apraiškos, kurios gali peraugti į daug dramatiškesnius įvykius, jei laiku nebus sureaguota ir tokių išpuolių iniciatoriai nebus patraukti atsakomybėn.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!