- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu naujai išrinktu Latvijos Prezidentu Edgaru Rinkevičiumi.

Lietuvos ir Latvijos vadovai aptarė abiejų šalių dvišalio bendradarbiavimo politikos, ekonomikos, kultūros, švietimo ir mokslo srityse stiprinimą, regioninių infrastruktūros projektų įgyvendinimą.

„Galime tik pasidžiaugti puikiais politiniais, ekonominiais, kultūriniais ir, be jokios abejonės, žmogiškaisiais mūsų valstybių ir visuomenių santykiais. Mus vienija baltiškosios kultūros tradicija, kurią turime tęsti. Sutarėme ir toliau tiekti ir telkti paramą kovojančiai Ukrainai, remti Baltarusijos pilietinę visuomenę, drauge kovoti su nelegalios migracijos srautais, taip pat puoselėti istorinę atmintį. Lietuva ir Latvija yra ne tik geros kaimynės bei sąjungininkės, bet ir broliškos tautos, kuo mes tikrai nuoširdžiai didžiuojamės“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas pabrėžė, jog atėjo metas priimti sprendimus dėl elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa spartinimo.

„Tai geopolitinės situacijos diktuojama realybė. Lietuva tam jau yra pasirengusi. Paskutinės atliktos studijos aiškiai rodo, jog visos trys Baltijos šalys gali saugiai atsijungti nuo BRELL tinklo artimiausiu metu. Todėl raginu Latvijos valdžios atstovus imtis reikiamų veiksmų ir valingų sprendimų, kurie įgalintų procesus dėl sinchronizacijos spartinimo“, – teigė Prezidentas.

Šalių vadovai taip pat aptarė saugumo ir gynybos situaciją regione, konkrečius veiksmus įgyvendinant Vilniaus NATO viršūnių susitikimo rezultatus, paramą Ukrainai, Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus, sankcijų agresorei Rusijai bei jos satelitei Baltarusijai klausimus.

„Turime stiprinti sankcijas agresorei Rusijai ir vengti nepagrįstų išimčių. Reikia jau dabar pradėti rengti 12-ąjį sankcijų paketą ir priimti visus reikalingus sprendimus dėl Rusijos įšaldyto turto panaudojimo Ukrainai atstatyti. Galiausiai turime iki metų pabaigos pradėti derybos dėl Ukrainos narystės ES“, – akcentavo Lietuvos vadovas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!