- Reklama -

Šiandien Lietuvos Respublikos vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priėmė sprendimą neregistruoti Petro Gražulio kandidatu artėjančiuose rinkimuose. Pagal VRK komentarą, šis sprendimas priimtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos rinkimų kodekso nuostatomis, kurios numato reikalavimus kandidatams.

Nepaisant šio sprendimo, Europos parlamento narys Petras Gražulis išreiškia savo nesutikimą su VRK argumentacija, teigdamas, kad kandidatavimas ir priesaikos davimas yra du skirtingi dalykai. Pasak Gražulio, jo teisei kandidatuoti neturėtų būti daroma įtaka dėl praeities įvykių, susijusių su Seimo nario mandato panaikinimu.

Jis pabrėžia, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir Rinkimų kodeksą, kandidatavimas rinkimuose laikomas teise dalyvauti politiniame procese, o ne pareigybė, kuri reikalauja Lietuvos Respublikos Konstitucijoje numatytos priesaikos. Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad asmuo, kuris buvo pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka, gali užimti tam tikras pareigas tik praėjus ne mažiau kaip dešimčiai metų. Tačiau ši nuostata netaikoma kandidatavimo teisei, o tik pareigų, kurioms reikalinga priesaika, ėjimui.

Petras Gražulis pažymi, kad Respublikos Konstitucija yra aukščiausias teisės aktas šalyje, kuriame įtvirtinami pagrindiniai valstybės veikimo principai, valdymo forma, teisės ir laisvės bei įstatymų leidybos, vykdomosios ir teisminės valdžios santykiai. Ji apibrėžia ir garantuoja pagrindines piliečių teises ir laisves, taip pat nustato valstybės institucijų, jų formavimo, veikimo ir tarpusavio santykių principus.

Europarlamentaras žada skųsti šį VRK sprendimą teismui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!