- Reklama -

Šiandien vaikų agresyvus elgesys – aktuali visuomenės problema. Vis didėjanti prievarta ir žiaurumas bendruomenėse daro poveikį ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei pedagogams. Agresija yra fizinis ar žodinis elgesys, siekiant kam nors pakenkti arba ką nors sunaikinti, kilęs dėl priešiškumo arba kaip iš anksto numatyta priemonė tikslui pasiekti.

Dirbant socialinį darbą pastebėta, kad vis dažniau tėvai patys nebesusitvarko su savo vaikais, todėl kreipiasi pagalbos į specialistus dėl vaikų netinkamo ir agresyvaus elgesio. Šiai dienai galima pasidžiaugti, kad tėvai yra motyvuoti ir nebijo ieškoti pagalbos bei noriai kreipiasi į specialistus.

Dauguma tėvų nenumoja ranka ir stengiasi spręsti problemas, siekia išsiaiškinti vaiko agresyvaus elgesio pasireiškimo priežastis. Taip pat pastebėta, kad tėvai noriai bendradarbiauja su specialistais, taip siekdami užkirsti kelią vaiko agresyvaus elgesio pasireiškimui.

Taigi, kaip tėvams padėti susidūrus su agresyviu, piktu vaiku? Aš, kaip socialinė darbuotoja, tėvus konsultuoju vaiko efektyvaus auklėjimo klausimais, nukreipiu ir/ar tarpininkauju su reikiamais specialistais (psichologu, psichiatru, švietimo įstaigos specialistais ir kt.), rekomenduoju išklausyti mokymus ar dalyvauti programose, vedu individualius pokalbius su vaiku ir savo rekomendacijas perduodu tėvams.

Džiausiuosi, kad mano teikiamomis rekomendacijomis tėvai dažnai pasinaudoja ir jiems jos padeda pagerinti situaciją šeimoje.

Tėvams rekomenduoju savo vaikams skirti kuo daugiau efektyvaus laiko individualiam pokalbiui su vaiku, aptariant jo dieną, teiraujantis, su kokiais sunkumais vaikas susiduria, išsiaiškinti jo stipriąsias ir silpnąsias puses. Patariu tėvams kalbėtis su vaikais apie jo jausmus ir elgesį.

Tėvus skatinu įsigilinti į vaiko problemas, ieškoti jo agresyvaus elgesio priežastis. Patariu tėvams niekada ant vaiko nešaukti ir jam nepamokslauti kitų žmonių akivaizdoje. Nevenkite vaiko apkabinti, paglostyti, kai jis piktas ar agresyvus. Paaiškinkite vaikams apie galimus nusiraminimo būdus (nukreipti dėmesį į ką nors malonaus, atsigerti vandens, skaičiuoti iki dešimt, pūsti muilo burbulus ir kt.). Šeimoje kartu su vaiku nusistatykite taisykles, nubrėžkite ribas ir visa tai visi kartu aptarkite.

Siūlau vaikui taikyti meno terapijas, užtikrinti vaiko užimtumą, laisvalaikį, neformalųjį ugdymą.

Tėvai turėtų kartu su vaiku susiorganizuoti bendras veiklas, pramogas, išvykas ar susigalvoti aktyvius žaidimus. Taip pat galite pasiūlyti vaikui pagal amžių lankyti sporto klubą ar sportuoti namuose.

Nuolat raginu tėvus, kad pagirtų vaikus už teigiamą jų elgesį, už gebėjimą valdyti savo emocijas, aiškiai vaikams įvardinant, už ką jis yra pagiriamas.

Atsiminkite, kad vaikai ima pavyzdį iš tėvų ir mokosi iš jų, todėl tėvai turėtų mokėti kontroliuoti savo emocijas ir nesielgti agresyviai. Tuo pačiu skatinu ir raginu tėvus susidūrus su sunkumais drąsiai kreiptis pagalbos į specialistus, taip pat rekomenduoju gilinti savo turimas žinias ir taikyti jas praktikoje bei atsirinkti tinkamus metodus savo vaikams.

Parengė socialinė darbuotoja su šeimomis Rasa Kuplastaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!