Skardos dengimo ypatumai

0
35
- Reklama -

Stogo skardos dengimas yra populiarus ir praktiškas sprendimas tiek gyvenamųjų namų, tiek pramoninių pastatų stogams. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius stogo skardos dengimo ypatumus, privalumus bei dažniausiai pasitaikančias klaidas.

Stogo skardos privalumai

Vienas didžiausių skardinių stogų privalumų yra jų ilgaamžiškumas. Kokybiška skarda gali tarnauti 30-50 metų ir ilgiau, jei yra tinkamai prižiūrima. Skardiniai stogai yra atsparūs korozijai, ypač jei naudojama cinkuota arba dažyta skarda, kuri turi papildomą apsauginį sluoksnį.

Be to, skardos stogai yra lengvi, todėl jie nesukelia papildomos apkrovos namo konstrukcijai. Tai ypač svarbu renovuojant senus pastatus, kurių konstrukcija gali būti jautri papildomam svoriui. Skarda taip pat yra atspari ugniai, kas suteikia papildomą saugumą gyvenamajam būstui.

Skardos tipai ir pasirinkimas

Renkantis stogo skardą, svarbu atkreipti dėmesį į jos tipą ir kokybę. Populiariausi tipai yra cinkuota skarda, dažyta skarda ir aliuminio skarda. Cinkuota skarda yra pigiausias variantas, tačiau reikalauja dažnesnės priežiūros. Dažyta skarda yra brangesnė, tačiau ji yra patvaresnė ir ilgiau išlaiko savo estetinę išvaizdą. Aliuminio skarda yra lengviausia ir atspariausia korozijai, tačiau jos kaina yra didesnė.

Stogo dengimas – procesas ir klaidos

Montuojant skardinį stogą, labai svarbu laikytis visų montavimo taisyklių ir gamintojo rekomendacijų. Pirmiausia reikia užtikrinti, kad stogo pagrindas būtų tvirtas ir lygus. Dažniausiai naudojamos medinės lentos arba metaliniai profiliai.

Stogo dengimas tai procesas, kuriuo metu skardos lakštai turėtų būti montuojami pradedant nuo apačios ir judant aukštyn. Svarbu naudoti specialius tvirtinimo elementus, kurie užtikrina, kad skarda bus tvirtai pritvirtinta ir neatsiras vandens pratekėjimo vietų. Montuojant skardą, būtina atkreipti dėmesį į jos plėtimąsi ir traukimąsi dėl temperatūros svyravimų, todėl būtina palikti reikiamus tarpus tarp lakštų.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos montuojant skardinį stogą yra netinkamai paruoštas pagrindas, netinkamas tvirtinimo elementų naudojimas ir nepakankamas dėmesys temperatūros svyravimams. Taip pat svarbu užtikrinti tinkamą stogo ventiliaciją, kad būtų išvengta kondensato kaupimosi, kuris gali sukelti koroziją ir pažeisti stogo konstrukciją.

Priežiūra ir remontas

Nors skardiniai stogai yra ilgaamžiai, jiems vis tiek reikalinga tam tikra priežiūra. Būtina reguliariai tikrinti stogo būklę, ypač po stiprių audrų ar krušos. Jei pastebimos pažeidimų vietos, jas reikia nedelsiant sutvarkyti, kad būtų išvengta didesnių problemų ateityje.

Stogo valymas taip pat yra svarbus priežiūros elementas. Lapai, šakos ir kitos šiukšlės gali kauptis ant stogo ir užkimšti vandens nutekėjimo sistemas. Rekomenduojama stogą valyti bent kartą per metus, o jei namas stovi po medžiais – dažniau.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!