- Reklama -

Padangos turi didelę įtaką transporto priemonės saugumui ir eksploatacinėms savybėms. Prieš renkantis tinkamas padangas, svarbu įsitikinti, kad padangų dydis, apkrovos indeksas ir greičio rodiklis atitinka gamintojo rekomendacijas. Taip pat svarbūs ir papildomi veiksniai, pavyzdžiui, protektoriaus rašto tipas, esamos klimato sąlygos ar triukšmo lygis.

Klimato sąlygos ir padangų pasirinkimas

Vienas svarbiausių veiksnių renkantis naują padangų komplektą yra jų tipo atitikimas kelio sąlygoms. Pagal šią klasifikaciją galima išskirti tris tipus: vasarinės padangos, žieminės padangos ir universalios padangos.

Vasarinės padangos, kaip matyti iš pavadinimo, skirtos naudoti šiltuoju metų laiku, kai temperatūra nenukrenta žemiau 7 laipsnių Celsijaus. Joms būdingos labai geros sukibimo savybės ir didelis degalų naudojimo efektyvumas ne tik ant sausos, bet ir ant šlapios kelio dangos. Deja, esant žemai temperatūrai vasarinių padangų eksploatacinės savybės labai sumažėja.

Savo ruožtu minkštesnis vadinamųjų žieminių padangų gumos mišinys užtikrina tinkamą sukibimą esant žemai temperatūrai. Tokios padangos, žinoma, užtikrins saugų važiavimą žiemą apsnigtais keliais.

Universalios padangos pagal automobilį yra tam tikras kompromisas tarp sezoninių padangų komplektų. Nors jos yra santykinai brangesnės, jos leidžia saugiai ir patogiai važinėti ištisus metus.

Automobilio padangų dydžių nustatymas

Nusprendę pasirinkti žieminių, universalių ar vasarinių padangų komplektą, turite pritaikyti padangų dydį savo automobiliui. Atitinkamą informaciją rasite ant padangų šoninių sienelių ir gaminių etikečių. Padangų dydį sudaro trys elementai, pvz:

  • plotis milimetrais, pvz., 255;

  • aukštis (aukščio ir pločio santykis procentais), pvz., 65;

  • ratlankio skersmuo coliais, pvz., R18 (raidė „R“ reiškia radialinę padangą, taip pat gali būti raidė „T“ – bekamerinė padanga).

Kaip sužinoti rekomenduojamą padangų dydį savo transporto priemonei? Jį galima rasti transporto priemonės žinyne, techninės priežiūros knygelėje ar internetiniuose padangų konfigūratoriuose.

Apkrovos indeksas ir nominalusis greitis

Šalia informacijos apie dydį, tiesiai ant padangos rasite apkrovos indeksą, kuris žymimas dviženkliu skaičiumi. Jis nurodo padangos apkrovos rodiklį, kai važiuojama didžiausiu saugiu greičiu. Jei jis viršijamas, kyla pavojus, kad padanga gali būti sugadinta arba sunaikinta. Pavyzdys: apkrovos indeksas 80 reiškia, kad didžiausia padangos apkrova yra 450 kg. Todėl šią vertę reikėtų pritaikyti prie transporto priemonės gamintojo rekomendacijų.

Protektoriaus raštas

Padangos vidurys yra labai svarbi padangos dalis, nes jis tiesiogiai liečiasi su žeme. Todėl padangos eksploatacinėms savybėms ir komfortui įtakos turės ne tik protektoriaus storis, bet ir protektoriaus raštas, kuris gali būti simetrinis, asimetrinis ir kryptinis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!