- Reklama -

Matcha – daugiau nei gėrimas, tai – ritualas, sielos maistas. Matcha – tai nepaprastas gėrimas. Jis yra pagamintas iš smulkiai sumaltų, aukščiausios kokybės žaliųjų arbatos lapelių. Šis ypatingas miltelių pavidalo gėrimas jau šimtmečius vertinamas Japonijoje dėl savo unikalaus skonio, sveikatos savybių ir gebėjimo nuraminti protą. Tiesa, vertinamas tikrai ne tik šioje šalyje, tačiau ir visame pasaulyje. Lietuvoje – taip pat.

Plačiau apie šios arbatos magiškas galias pasakoja arbatų ceremonijos specialistė Gaudvilė. Ji teigia, kad DailySpoon matcha kaina visiškai atsiperka, kadangi nauda – stulbinanti.

Matcha – ne tik gėrimas

Matcha – arbata, kiti ją dar vadina kava. Tiesa, tai yra ne tik gėrimas, tačiau ir procesas. Sakoma, kad gerti matcha, reiškia – atsipalaiduoti, įleisti į savo kūną magiją, stebuklus, geras emocijas. „Matcha ruošimas Japonijoje laikomas ypatingu ritualu, kupinu pagarbos ir dėmesio detalėms. Tradiciškai matcha ruošiama naudojant specialius įrankius, tokius kaip bambukinė šluotelė (aut. past. – chasen) ir matcha dubenėlis (aut. past. – chawan)“,- teigia Gaudvilė.

Dėl savo gebėjimo nuraminti protą ir suteikti aiškumo – matcha dažnai naudojama meditacijos praktikose siekiant vidinės ramybės. Lietuvoje šį gėrimą labai dažnai renkasi įvairios religinės bendruomenės, kurių tikslas yra padėti žmogui nurimti ir rasti dvasios harmoniją.

Galiausiai, šis skanus gėrimas taip pat turi ir gydomųjų savybių. „Matcha gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie naudingi sveikatai. Manoma, kad matcha stiprina imuninę sistemą, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, padeda deginti riebalus ir netgi gali apsaugoti nuo vėžio“,- pasakoja Gaudvilė. Svarbiausia yra mėgautis geros kokybės matcha, kadangi tik tuomet norimas poveikis bus juntamas.

Matcha skonis ir poveikis

Matcha skonis yra ryškus. Kai kurie teigia, kad jis yra žolės ir riešutų poskonio su šiek tiek saldumo ir kartumo. Šis gėrimas suteikia energijos, tačiau kartu ramina protą ir gerina koncentraciją. Matcha poveikis gali trukti kelias valandas, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems pradėti dieną energingai ir produktyviai. Sakoma, kad geriausia šio gėrimo negerti kelias valandas iki miego, kadangi jis gali per daug tonizuoti.

Matcha skonis gali būti įvardijamas labai įvairiai. Tai priklauso nuo kiekvieno asmens. „Kai kurie įvardija, kad jis ryškus ir žolinis, su šiek tiek saldumo ir kartumo. Primena jūros dumblius, šviežiai nupjautą žolę ir riešutus. Gali skambėti nelabai skaniai, tačiau išties – dažniausiai skonis bei aromatas įtraukia. Gali turėti gėlių ar vaisių poskonių, priklausomai nuo matcha rūšies ir auginimo vietos. Galiausiai, skonis skiriasi nuo įprastos žaliosios arbatos – intensyvesnis, sodresnis ir ilgiau išliekantis“,- teigia arbatos specialistė.

Ši arbata gali būti gardinama įvairiais saldikliais, augaliniu pienu… Tai suteikia gėrimui dar daugiau įmantrumo, o gėrimo ritualui – malonios emocijos.

Matcha poveikis

Nors skonis yra vienas svarbiausių šio gėrimo privalumų, tačiau kur kas svarbiau yra poveikis, kuris gali būti pajuntamas jau po vieno stebuklingo arbatos puodelio. Ši arbata suteikia energijos ir budrumo, tačiau be nervingumo ar nerimo. Ji taip pat ramina protą ir gerina koncentraciją, padeda atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Taigi, tobulas pasirinkimas tiems, kurie gyvena labai įtemptu režimu.

Arbata taip pat stiprina imuninę sistemą, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, padeda deginti riebalus, net gali apsaugoti nuo vėžio. Taigi, naudinga ne tik Jūsų kūnui, tačiau ir sielai.

Gaudvilė teigia, kad matcha: „Pagerina nuotaiką ir mažina depresijos simptomus bei stiprina atmintį ir kognityvines funkcijas“. Svarbiausia ja mėgautis reguliariai bei rinktis geros kokybės miltelius. „Šis gėrimas gali tapti puikia alternatyva kavai, ypač tiems, kurie jautrūs kavos kofeinui“,- priduria ji.

Kaip mėgautis matcha?

Tradiciškai matcha ruošiama su karštu vandeniu, tačiau šį gėrimą galima skiesti ir šaltu vandeniu, pienu ar jogurtu. Taip pat matcha galima naudoti įvairiuose receptuose, tokiuose kaip kokteiliai, smooth, desertai ir netgi patiekalai. Matcha – tai gėrimas, kuris gali tapti jūsų kasdienybės dalimi ir suteikti ne tik energijos bei sveikatos, bet ir ramybės bei dvasinio pasitenkinimo.

Tradicinis matcha receptas pateiktas žemiau.

Jums reikės:

  • Matcha miltelių.

  • Karšto vandens (ne verdančio).

  • Bambukinės šluotelės (chasen).

  • Matcha dubenėlio (chawan).

Paruošimas:

  • Į dubenį įdėkite 1-2 šaukštelius matcha miltelių.

  • Užpilkite karštu vandeniu (apie 70°C), kad milteliai apsistemtų.

  • Naudokite bambukinę šluotelę, kad energingai plaktumėte mišinį, kol susidarys kreminė puta.

  • Mėgaukitės!

Nesvarbu, kaip pasirinksite mėgautis matcha – šis gėrimas gali tapti jūsų kasdienybės dalimi ir suteikti ne tik energijos bei sveikatos, bet ir ramybės bei dvasinio pasitenkinimo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!