- Reklama -

Burnos pienligė arba kandidamikozė yra dažna burnos ertmės infekcija, kurią sukelia Candida grybelis. Dažniausiai pasireiškia baltomis apnašomis ant liežuvio, vidinių skruostų, dantenų ar gomurio. Nors ši liga nėra pavojinga gyvybei – ji gali sukelti diskomfortą ir skausmą.

Tyrimai rodo, kad ji dažniausiai pasitaiko kūdikiams ir vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau gali atsirasti bet kuriame gyvenimo etape.

Ar tai yra rimta problema?

Burnos pienligė pasireiškia baltomis apnašomis, kurios yra panašios į varškę ir lengvai nusiima. Be baltų apnašų – taip pat gali būti jaučiamas deginimas, skausmas, sausumas burnoje.

Pirmiausia ji užklumpa tuos, kurių imuninė sistema yra silpna. Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, vėžiu, turintys ŽIV infekciją ar vartojantys imunosupresantus – labiau linkę į burnos pienligę. Taip pat įtaką daro ir antibiotikų vartojimas. Jie gali sutrikdyti natūralią burnos bakterijų pusiausvyrą taip  sudarydami sąlygas Candida grybeliui daugintis. Taip pat pienligei įtaką daro ir sausa burna. Ji mažina natūralų burnos apsivalymą ir sudaro palankesnes sąlygas grybeliui daugintis.

Netinkamai prižiūrimi protezai gali dirginti burnos gleivinę ir sudaryti sąlygas infekcijai. Kūdikiai, ypač maitinami dirbtiniu būdu, yra labiau linkę į burnos pienligę. Taigi, būtina vizualiai patikrinti – ar jos nėra.

Vertinama vizualiai

Baltos apnašos ant liežuvio, vidinių skruostų, dantenų ar gomurio – pats ryškiausias pienligės požymis. Taip pat juntamos paraudusios  ir skausmingos burnos gleivinės bei deginimo ar perštėjimo pojūtis burnoje. Gali būti patiriamas sunkumas ryjant bei fiksuojami skonio pokyčiai. 

Gydymas gali būti įvairus

Gydytojas gali skirti priešgrybelinių vaistų, kurie gali būti tepami ant pažeistų vietų arba vartojami per burną. Skiriami vaistai priklauso nuo paciento, tačiau yra tokių, kurie yra tinkami ir vaikučiams, kūdikiams. 

Taip pat pasitarnauja ir geriamoji soda. Šiltu soda tirpalu skalaujant burną gali būti sumažintas diskomfortas. Taip pat medikai dažniausiai rekomenduoja vartoti ir jogurtą. Natūralus jogurtas, kuriame yra gyvų kultūrų, gali padėti atkurti natūralią burnos bakterijų pusiausvyrą. Atminkite, kad prieš pradedant vartoti bet kokius vaistus ar namų gydymo būdus – būtina pasitarti su gydytoju.

Svarbiausia, kad pienligės galima išvengti net ir tokiu atveju, jeigu esate rizikos zonoje. Būtinai gerkite kuo daugiau vandens. Jis padeda išlaikyti burną šlapią ir apsaugo nuo sausumo. Taip pat reguliariai valykite dantis, naudokite dantų siūlą ir burnos skalavimo skystį. Tobulas pasirinkimas kasdienai yra irigatorius. Tinkamai prižiūrėkite protezus, valykite juos kasdien ir reguliariai lankykitės pas odontologą. Sveika mityba, užtektinas kiekis miego ir fizinis aktyvumas – padeda stiprinti imuninę sistemą. Tai gali padėti išvengti pienligės. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!