- Reklama -

Daugelio sugrįžusiųjų iš Jungtinės Karalystės patirtis rodo, kad išvykimui galėjo būti pasirengta labiau. Visgi, emocijoms, aplinkybėms, o kai kada ir – tėvynės ilgesiui paėmus viršų, racionalumas ir logika lieka antrame plane. O visi neatlikti darbai ima aiškėti pačiu nemaloniausiu laiku – sugrįžus.

Tad, ką svarbu žinoti tiems, kurie dirbo Jungtinėje Karalystėje arba joje tebedirba, tačiau planuoja greitu metu iš jos išvykti?

Informuokite reikiamas institucijas

Prieš išvykdami iš šalies ir nebeplanuodami į ją greitu metu sugrįžti, informuokite apie savo išvykimą savivaldybę, kurioje gyvenote. Tokiu būdu bus sustabdyta prievolė mokėti savivaldos mokestį (angl. Council Tax). Taip pat pasirūpinkite, kad apie jūsų išvykimą būtų informuotos ir kitos institucijos, kurioms tai gali būti aktualu. Kokios jos? Pavyzdžiui, institucijos, iš kurių, gyvendami Jungtinėje Karalystėje, gaudavote pinigines išmokas.

Pasirūpinkite dokumentais, kurių gali prireikti

Jeigu norite, kad sugrįžimo į Lietuvą arba emigracijos į kitą šalį procesas būtų kuo sklandesnis, pasirūpinkite šiais dokumentais: darbo sutarčių kopijomis, pažymomis apie Jungtinėje Karalystėje  gautą darbo užmokestį ir sumokėtus mokesčius. Pravers ir kiti dokumentai, tokie kaip pažymos apie valstybėje gautą gydymą, įgytą išsilavinimą ar darbo patirtį. Darbdavių rekomendacijos taip pat yra vienas tų dalykų, apie kuriuos vertėtų pagalvoti prieš išvykstant, jos gali itin pasitarnauti naujo darbo kitoje šalyje paieškų procese.

Susigrąžinkite tai, kas jums priklauso

Dar vienas aktualus aspektas, į kurį verta atkreipti dėmesį, tai – mokesčių grąžinimas iš Jungtinės Karalystės. Jeigu dirbote legaliai ir pasirūpinote pažymomis iš darbdavio, kurios patvirtintų jūsų gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius, tuomet didelė tikimybė, kad sunkumų, siekiant susigrąžinti tai, kas jums priklauso, nekils. Jeigu turite klausimų arba abejojate dėl mokesčių grąžinimo proceso eigos, nevenkite klausti. Mokesčių institucijose dirbantys specialistai suteiks visą jums reikalingą informaciją ir padės operatyviai perprasti visą reikalingų atlikti veiksmų eigą.

Ko dar būtų pravartu nepamiršti?

Be abejonės, prieš išvykdami įsitikinkite, kad tinkamai išsprendėte su buitimi susijusius klausimus. Pavyzdžiui, jeigu nuomojotės būstą – sėkmingai nutraukėte nuomos sutartį ir susigrąžinote iš savininko įmokėtą užstatą. Taip pat, kad apmokėjote komunalinius mokesčius, pasirūpinote televizijos, interneto ir su kitais paslaugų teikėjais sudarytas sutartis. Galiausiai, jeigu visais minėtais dalykais pasirūpinote – vertėtų uždaryti ir banko sąskaitą. Tokiu būdu išvengsite nemalonių staigmenų – po kurio laiko atkeliaujančių sąskaitų už sąskaitos, kreditinės kortelės aptarnavimo mokesčius ar kt.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!