- Reklama -

Jungtinių Valstijų tarptautinės plėtros agentūros (USAID) misija Baltarusijoje, vykdydama savo įgaliojimus padėti baltarusiams siekti demokratinių tikslų, 2024 m. rugsėjo 20 d. iškilmingoje ceremonijoje atidarė biurą Vilniuje, Lietuvoje.

Atidaryme dalyvavusi USAID administratoriaus padėjėja Erin Elizabeth McKee pažymėjo, kad USAID parama Baltarusijai, prasidėjusi 1999 metais, tęsiasi iki šiol – USAID bendradarbiauja su Baltarusijos žmonėmis sunkiais momentais, įskaitant Černobylio pasekmių likvidavimą, COVID-19 pandemiją, 2020 m. politinę krizę, bei prisidėjo prie tokių sėkmių, kaip Baltarusijos startuolių ir IT sektoriaus plėtros rėmimo. Nepaisant to, kad Lukašenkos režimas 2021 metais uždarė USAID biurą Baltarusijoje, USAID atstovė McKee pabrėžė, kad „kol Baltarusijos piliečiai yra įsipareigoję demokratijai, mes jiems irgi įsipareigojame“.

JAV vyriausybė nuosekliai skatina Baltarusijos demokratinį vystymąsi ir atviros visuomenės kūrimą. Žmogaus teisių, žodžio laisvės ir galimybės naudotis nepriklausoma žiniasklaida užtikrinimas yra būtinos Baltarusijos ateičiai. Šiuo tikslu nuo 1992 m. JAV vyriausybė suteikė Baltarusijai daugiau nei 1,1 mlrd. JAV dolerių vertės paramos. Dabartinė JAV pagalba Baltarusijai skatina demokratinių principų ir žmogaus teisių plėtrą, remia nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę.

Biuro atidarymo ceremonijoje kalbėjęs JAV laikinasis reikalų patikėtinis Baltarusijoje Peter Kaufman pabrėžė, kad Amerikos žmonės pripažįsta ir sveikina Baltarusijos indėlį į kultūros, humaniškumo, technologijų, kitų sričių vystymą regioniniu bei pasauliniu mastu. Jis pridūrė: „Amerikos žmonės remia baltarusių pastangas turėti atstovaujamąją vyriausybę, susirinkimų ir saviraiškos teises, pasirinkimo laisvę, ekonomines galimybes, nebijoti tiesiog būti savimi“.

JAV ambasadorė Lietuvoje Kara C.McDonald pabrėžė ilgalaikę Lietuvos Respublikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų partnerystę ir padėkojo Lietuvos vyriausybei bei Lietuvos žmonėms už nuolatinę paramą tiek Baltarusijos piliečiams, tiek Ukrainai kovojant už suverenitetą ir laisvę.

„Mes ir toliau esame įsipareigoję demokratijai regione ir žavimės Lietuvos lyderyste šioje srityje“, pasakė Ambasadorė. Nuo 1992 m. JAV skyrė daugiau nei 650 mln. USD pagalbą Lietuvai visuose sektoriuose, įskaitant USAID paramą stiprinant ekonomines reformas ir demokratinę sistemą, padedant Lietuvai pačiai tapti donore ir pagrindine vystymosi partnere regione.

JAV ambasados inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!