Vidmantas Valiušaitis. Nuotr. iš asmeninės V. Valiušaičio paskyros FB
- Reklama -

2024 m. rugsėjo 16 d. Vidmantas Valiušaitis ir jį atstovaujantys Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinės sąjungos advokatai pateikė prašymą Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vilniaus darbo ginčų komisijai dėl V. Valiušaičio neteisėto atleidimo iš darbo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Prašyme nurodoma, kad Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (toliau biblioteka) vadovybės nurodyta V. Valiušaičio darbo atleidimo priežastis (darbo organizavimo pakeitimai) yra fiktyvi, o tikrieji jo atleidimo motyvai yra diskriminaciniai, t. y. susiję su ieškovo mokslinėje veikloje reiškiamais vertinimais ir pažiūromis į prieštaringai vertinamus 1941 m. birželio sukilimą bei istorines asmenybes, tokias kaip Kazys Škirpa, Jonas Noreika-Generolas Vėtra, Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Juozas Lukša Daumantas, Juozas Brazaitis ir kt. V. Valiušaitis savo tyrinėjimų išvadas grindžia surinktais faktiniais duomenimis, su kuriais polemizuoti vengiama, tad bandoma naudoti prieš jį neteisėtas priemones.

Per pastaruosius 7 darbo metus V. Valiušaitis parengė 3 autorines knygas, sudarė, redagavo ir parengė komentarus 5 knygoms, paskelbė 44 mokslines publikacijas ir straipsnius, skaitė 39 paskaitas ir pranešimus konferencijose, organizavo ir vedė 37 renginius.

V. Valiušaitis yra ne tik profesionalus ir produktyvus tyrėjas, bet ir aktyvus visuomenininkas, argumentuotai kalbantis istorinės atminties klausimais. Jo veikla įvertinta apdovanojimais: 2024 m. jam skirtas Šiaulių krašto žymuo „Šiaurės Lietuvos žvaigždė”, už veiklos rezultatus, garsinančius Šiaurės Lietuvą ir Tėvynę; 2018 m. – Lietuvos žurnalistų sąjungos medalis „Už nuopelnus žurnalistikai”; 2016 m. – Kauno m. burmistro Jono Vileišio medalis „Už nuopelnus įtvirtinant Kauno m. savivaldą, įgyvendinant pilietines iniciatyvas ir kuriant miesto įvaizdį”; 2014 m. jam skirtas aukščiausias Lietuvos žurnalistikos apdovanojimas – Vinco Kudirkos premija; 2012 m. – Romualdo Ozolo žurnalo Nepriklausomybės sąsiuviniai nominacija „už esminį indėlį į nacionalinės istorinės sąmonės gilinimą ir plėtojimą”; 2003 m. – Prezidento Valdo Adamkaus atminimo žymuo „už asmeninį indėlį plėtojant Lietuvos transatlantinius ryšius”; 2000 m. – Lietuvos nepriklausomybės medalis „Už nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomą valstybę 1990–2000 metais”; 1996 m. – 1941 m. Birželio sukilėlių sąjungos žymuo.

Buvo žinoma, kad bibliotekoje stinga vyriausiųjų tyrėjų, jų skaičius pastaruoju metu padidėjo nuo 13 iki 20, ir ši problema spręsta priimant naujus darbuotojus arba perkeliant esamus iš visai kitų pareigų. Tuo metu V. Valiušaičiui, prieš atleidžiant iš darbo, formaliai buvo pasiūlyta užimti bibliotekininko pareigas, kurios iš esmės neatitinka jo kvalifikacijos.

Pažymėtina tai, kad konkursas, kuriuo bibliotekos generalinės direktorės pareigas laimėjo Aušrinė Žilinskienė šiuo metu yra apskųstas ir nagrinėjamas teisme. Galima daryti prielaidą, kad tiek naujosios direktorės paskyrimas, tiek V. Valiušaičio atleidimas iš darbo yra politizuoti procesai.

„Apie galimą V. Valiušaičio atleidimą su diskriminaciniais motyvais pradėjus eiti pareigas naujai Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinei direktorei, dar prieš jo atleidimą, ne kartą viešojoje erdvėje perspėjo keli Seimo nariai, žinomi visuomenėje žmonės, nevyriausybinių organizacijų atstovai, užsienio lietuvių kultūros ir visuomenės veikėjai. Manome, kad mūsų teisininkų surinkti faktai patvirtina šią versiją, kad viešai deklaruojama atleidimo iš darbo priežastis yra fiktyvi ir neatitinka tikrovės, o tikrieji motyvai – diskriminaciniai, susiję su tyrėjo V. Valiušaičio mokslinėje veikloje reiškiamais įsitikinimais ir pažiūromis.

Todėl Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinė sąjunga ragina Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vilniaus darbo ginčų komisiją išsamiai ištirti mūsų profsąjungos nario V. Valiušaičio atvejį bei imtis visų reikalingų veiksmų, siekiant užtikrinti teisingumą ir teisėtumą, kad būtų užkirstas kelias galimai diskriminacijai ir neteisėtam atleidimui iš darbo.” – sako Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Globys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!