- Reklama -

Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) klesti dvigubi standartai? Gal VRK vadovė ir kai kurie rinkimų organizavimo darbuotojai jos bijodami tarnauja konservatoriams!? Galimai jie vykdo valdančiųjų valią ir, vos kilus menkiausiai galimybei, prisideda prie stiprių opozicinių jėgų slopinimo?

Tai ne mūsų – šio straipsnio autorių – subjektyvi nuomonė, o realių faktų vertinimas. O gal tik keliame retorinius klausimus, į kuriuos taip ir nebus atsakyta?

Tačiau Lietuvos žmonės turi žinoti, su kuo susiduria opozicinės jėgos, norinčios dalyvauti rinkimuose.

Rinkimai Lietuvoje konservatoriaus Andriaus Vyšniausko naujai parengto Rinkimų kodekso dėka tapo laidojimo ceremonija, kuri draudžia bet kokį kūrybingumą ir sudaro išskirtines sąlygas tik turtingiausioms bei pačias didžiausias dotacijas gaunančioms partijoms.

Rūta Rutkelytė iš rinkimų pasitraukė ne savo noru

Rugsėjo 4 dieną VRK paskelbė sąrašą politikų, kurie traukiasi iš LR Seimo rinkimų. Rugsėjo 3-oji buvo paskutinė dieną tokio sprendimo priėmimui. Sąraše minima ir Taikos koalicijos kandidatė Rūta Rutkelytė.

Ne viskas yra taip, kaip pateikiama

R. Rutkelytė norėjo trauktis TIK iš kandidatavimo vienmandatėje Senamiesčio-Žvėryno apygardoje. Daugiamandačiame Taikos koalicijos sąraše ji ir toliau turėjo likti.
Savo sprendimą trauktis iš kandidatavimo vienmandatėje apygardoje politikė priėmė įvertindama pablogėjusią savo ir artimų šeimos narių sveikatos būklę.

Taikos koalicijos sąraše ji ir toliau turėjo likti, tačiau buvo išbraukta

Kas nutiko, ir kodėl kandidatės sąraše neliko? Kaip jau minėta, R. Rutkelytė kreipėsi raštu į VRK, prašydama ją išbraukti iš vienmandatės apygardos sąrašo. Prisiskambinti ir pasikonsultuoti su VRK jai nepavyko. Paaiškėjo, kad jos prašymas užpildytas neteisingai.

Taikos koalicijos rinkiminio štabo pirmininkas Mindaugas Puidokas susisiekė su VRK, paaiškino kandidatei nutikusią situaciją ir gavo atsakymą, kad dokumentus bus galima pakoreguoti ir kitą dieną. Nuraminta R. Rutkelytė atsiuntė pakoreguotą raštą VRK ir manė, kad taip ir nutiks.

M. Puidokas dėl šios situacijos bandė susisiekti su VRK rinkimų organizavimo skyriaus darbuotojais. Deja, į skambučius buvo neatsiliepiama, į žinutes neatsakoma ir neperskambinama, nors situacija rimta, reikalaujanti skubaus sprendimo ir veikimo.

Kas per klaidinimas ir dvigubi standartai, kai dėl nebendravimo iškyla dokumentiniai techniniai nesklandumai, pakeičiamas pirminis sprendimas (buvo sakyta „viskas gerai, pataisysime“) ir dėl likimo koalicijos sąraše padaromas balsavimas VRK posėdyje? Juk buvo gauta pirminė informacija: tegul kandidatė parašo patikslinimą ir viskas bus gerai, leisime jai likti sąraše!

Tai kaip čia išeina: viena sakoma, o kita daroma? Vieniems į skambučius atsiliepiama, o kitų (ne šiaip nežinomo žmogaus, o partijos pirmininko ir štabo vado) bandymai susisiekti atsimuša į tylos sieną?!

Kai Taikos koalicija buvo silpnesnė politinė jėga (rinkimų į Europos parlamentą metu), prisiskambinti į VRK rinkimus organizuojantiems darbuotojas ar teisininkams nebuvo sudėtinga – atsakingi darbuotojai atsiliepdavo arba patys perskambindavo. O kai koalicija sustiprėjo prie jos prisijungus Darbo partijai, skambučiai pradėti ignoruoti. Kaip tą suprasti?!

Kai vieniems atleidžiama viskas, o kitų nuodėmės kuriamos iš oro

Taikos koalicijos sąraše yra žinoma dainininkė Aistė Pilvelytė. Deja, susitikimuose su rinkėjais jai uždrausta net mikrofoną rankose laikyti, jau nekalbant apie normalų dainavimą. Tuo tarpu 2020 metų rinkimuose į Seimą kandidatavęs konservatorius ir operos solistas Vytautas Juozapaitis visu gražumu traukė dainas, ir VRK tai nekliuvo, viskas buvo gerai! Lygūs ir lygesni?…

Pateiksime ir daugiau dvigubų VRK standartų pavyzdžių

Prisiminkime – per savivaldos rinkimus Kaune Andrius Tapinas ir viešoji įstaiga „Laisvės TV“ išplatino leidinį „Viso, Visvaldai?“, kuris buvo nukreiptas prieš perrinkimo siekiantį Kauno merą Visvaldą Matijošaitį. Kai šis su skundu kreipėsi į VRK, komisijos priimtas sprendimas parodė, kad kai kam galima viskas. VRK nepasirodė, kad A. Tapino veiksmai – kryptingas veikimas prieš Kauno merą ir Rinkimų kodekso pažeidimas. Leidinys, kurį išleido A. Tapinas, nebuvo pripažintas politine reklama. Tokio pobūdžio sprendimai priimami VRK narių balsavimu. Sprendžia dauguma, kurią sudaro valdantiesiems lojalūs asmenys.

O štai kita situacija dar visai nesena. Baigiantis vasarai VRK gavo skundą dėl galimai pažeisto Rinkimų kodekso. Jame rašoma, kad rugpjūčio pradžioje Kėdainiuose vykusios Ledų šventės, kurią surengė „Vikonda grupė“, metu užfiksuotas žodis „TAIKA“ esą buvo paslėpta Taikos koalicijos reklama.

Ir ką manote – Kėdainių rinkimų apygardos komisija sutiko su tuo! Komisijos pranešime aiškiai parašyta: „Konstatuota, kad renginyje iš dronų sudėliotas žodis „Taika“ buvo paslėpta Seimo rinkimuose kandidatų sąrašą keliančios Taikos koalicijos politinė reklama“. Ledų šventė, esą, siejama su Taikos koalicijos lyderiu Viktoru Uspaskich, kuris tokiu būdu darė sau reklamą prieš artėjančius Seimo rinkimus!

Tai gal prieš rinkimus pažeidimas yra ir miestų gatvių pavadinimai: Taikos gatvė, Taikos prospektas, Taikos skveras ir panašūs?! Iki kokio absurdo priėjome? Žodis TAIKA Lietuvoje baisesnis už agresyvią valdančiųjų karo propagandą? Pavyzdžiui, rugsėjo 9d. LRT rytinėje laidoje buvo reklamuojama knyga „Siena ir Taika“ apie grafiti menininką. Kodėl vieniems leistina, o kitiems neleistina naudoti bendrinį žodį „Taika“!?

Akivaizdu – yra politinis angažuotumas ir noras iš kelio patraukti nepatogias politines jėgas

Sprendimas banaliai paprastas – ar jį pasirinksime?

Kol mūsų šalyje egzistuos skirstymas į savus ir svetimus, į visada teisius ir visada klystančius, žmonės jaučiasi ir jausis nesaugūs. Gal jau laikas padaryti galą įsišaknijusiems dvigubiems standartams? Jei ir vėl pakviesime kuo aktyviau ateiti į rinkimus, gal sakysite, kad mūsų siūlymai banalūs ir jau daug kartų girdėti. O jūs žinote, ką reiktų daryti kitaip? Mielai išklausysime. Tik visi drauge padarysime galą klanų savivalei!

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!