- Reklama -

Auginti katiną gali būti nuostabi patirtis, kupina džiaugsmo ir meilės. Tačiau prieš pasikviesdami murkiantį draugą į savo namus – svarbu tinkamai pasiruošti ir įsipareigoti rūpintis jo poreikiais.

Apskritai geriausia yra pasitarti su veterinaru dar iki tol, kol katinas bus Jūsų namuose. Tai padės jums susidėti bazines žinias į stalčiukus ir ramiai laukti savo naujo šeimos nario.

begevet.lt klinikos specialistai dalinasi esminiais patarimais, kurie padės jums auginti laimingą, gražų ir sveiką kačiuką.

Katino dar nėra namuose. Kaip pasiruošti?

Prieš nuspręsdami – ar katinas tikrai gali būti Jūsų šeimos narys, būtinai apsvarstykite savo gyvenimo būdą. Ar turite pakankamai laiko ir dėmesio skirti katinui? Katėms reikia reguliaraus žaidimo, dėmesio ir priežiūros. Daugeliui atrodo, kad katėms reikia kur kas mažiau dėmesio nei šunims. Dėl to šie gyvūnai ir yra pasirenkami. Toks požiūris labai klaidingas. Bet kokios rūšies gyvūnui reikia dėmesio bei meilės.

Aišku, pasirinkite tinkamą katę. Pagalvokite apie savo gyvenimo būdą ir pasirinkite katės veislę, kuri atitinka jūsų asmenybę ir poreikius. Pavyzdžiui, jei esate aktyvus žmogus – jums gali tikti energingesnė veislė, o jei mėgstate ramybę – galbūt jums labiau tiks rami katė. Veislių tikrai labai daug. Lygiai taip pat reikia kuo daugiau dėmesio skirti veisėjams. Atsifiltruokite juos, raskite geriausius, kurie ne uždarbiauja, tačiau tikrai nuoširdžiai myli gyvūnus.

Labai svarbu laukiant gyvūno – tinkamai tam paruošti savo namus. Įsitikinkite, kad jūsų namai yra saugūs katinui. Pašalinkite nuodingus augalus ir daiktus, paslėpkite elektros laidus ir pasirūpinkite draskykle, kad katinas galėtų galąsti nagus. Pasirūpinkite maisto ir vandens dubenėliais, kraiko dėžute, kraiku, žaislais, kačių guoliu ir net pavadėliu.

Apie gyvūno priežiūrą

Kai gyvūnas jau yra namuose – reikia jam skirti užtektinai dėmesio, kad jis būtų sveikas ir laimingas: tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Pirmiausia reikia tinkamai pasirūpinti gyvūno mityba. Pasirinkite aukštos kokybės maistą, kuris atitinka jūsų katino amžių ir sveikatos poreikius. Reguliariai maitinkite katiną ir visada pasirūpinkite, kad jis turėtų švaraus vandens. Reguliariai veskite katiną pas veterinarą apžiūrai ir skiepams. Taip pat pasirūpinkite, kad jis būtų kastruotas ar sterilizuotas. Reguliarios patikros yra būtinos, nes jos gali padėti identifikuoti problemą, kol ji dar yra labai ankstyvoje stadijoje.

Kasdien valykite kraiko dėžę, kad jūsų namai išliktų švarūs ir bekvapiai. Pasirinkite kraiką, kuris patinka jūsų katinui. Šie gyvūnai yra labai švarūs, tad jiems itin svarbu, kad savo gamtinius reikalus atliktų tvarkingoje aplinkoje. Žinoma, skirkite laiko žaidimui su savo katinu ir parodykite jam dėmesį. Tai padės jam išlikti laimingam, sveikam ir užmegzti su jumis ryšį. Galiausiai, užtikrinkite, kad jūsų katinas turėtų pakankamai erdvės žaisti, laipioti ir tyrinėti. Taip pat pasirūpinkite drąskykle, kad jis galėtų galąsti nagus.

Katinas piktas. Kodėl?

Jeigu katinas yra piktas – gali būti, kad jį veikia tam tikri aplinkos dirgikliai, kad jis blogai jaučiasi. Pirmas žingsnis visada turėtų būti apsilankymas pas veterinarą, kad pašalintumėte visas medicinines problemas, kurios gali sukelti skausmą ar diskomfortą, pavyzdžiui, dantų problemas, artritą, šlapimo pūslės infekcijas ar kitas ligas. Katės gali jaustis piktos, kai jaučiasi pernelyg stimuliuojamos, nesaugios ar neramios. Tai gali sukelti įvairūs veiksniai, tokie kaip persikėlimas į naują namą, naujo augintinio atsiradimas, triukšminga aplinka, nepažįstami žmonės ar net paprasti pokyčiai namuose. Taip pat katės yra teritoriniai gyvūnai ir gali tapti piktos, jei jaučia, kad jų teritorija yra pažeista. Tai gali įvykti, kai į namus atvyksta naujas augintinis, svečias ar net kita katė iš kaimynystės. Kai kurios katės gali tapti piktos, kai žaidžia. Jos gali pernelyg stipriai kąsti ar draskyti, ypač jei nejaučia, kad jūs suprantate, jog tai tik žaidimas.

Norėdami nustatyti – kodėl jūsų katinas piktas – svarbu atkreipti dėmesį į jo kūno kalbą ir elgesį. Kai kurios piktos katės požymiai yra:

  • Šnypštimas, riaumojimas ar urzgimas.

  • Uodegos trūkčiojimas ar pašiaušimas.

  • Ausų prispaudimas prie galvos.

  • Plaukų pašiaušimas.

  • Žiūrėjimas į jus įtemptomis akimis.

  • Kandžiojimas ar draskymas.

Pirmas žingsnis visada turėtų būti apsilankymas pas veterinarą, kad pašalintumėte visas medicinines problemas. Jei įmanoma – pabandykite nustatyti ir pašalinti visus streso šaltinius jūsų katės aplinkoje. Įsitikinkite, kad jūsų katinas turi ramią ir saugią vietą, kur jis gali pasitraukti, jei jaučiasi pernelyg stimuliuojamas ar išsigandęs. Žaiskite su savo kate švelniai ir naudokite žaislus, o ne rankas. Atminkite, kad gali prireikti laiko, kol jūsų katinas įveiks savo pyktį. Būkite kantrūs ir supratingi ir stenkitės su juo elgtis švelniai ir pagarbiai.

Auginti katiną gali būti nuostabi ir naudinga patirtis. Pasiruošdami, suteikdami tinkamą priežiūrą ir parodydami meilę – galite užtikrinti, kad jūsų murkiantis draugas gyventų laimingą ir sveiką gyvenimą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!